Bandit Building

Berlin, Germany

New residential building, Röntgenstrasse 14a, Berlin

Completion 2006
Flats 874 sqm, Shop 267 sqm
Client: Bandit Helmets GmbH
Architect: Pysall Ruge Architekten
Photos: Justus Pysall, Matthias Matschewski

The new mixed use building fills a gap in a typical neighbourhood block in Berlin-Charlottenburg.

Ground and first floor are connected through a large void, linking the client’s own retail and office areas. The upper floors are occupied by rentable units, each extending over the whole floor area.

The apartments are closed on their sides, fully glazed towards the backyard, and feature floor-to-ceiling windows towards the street. Two internal installation cores enable an open plan arrangement as well as separation into detached areas.

It is up to choice of the user to enclose parts of the overall space, to create several combined spaces, or leave the entire space open. Since there are various possibilities of spatial arrangements, and assembling/ disassembling of walls, only the implementation of the sanitary installations has been incorporated in the first construction phase.

The design complies with both the strict budget, on one hand, and the requirement of the target tenant group of young people with open-minded living concepts for flexible room arrangements, on the other hand.