LTD_1

Lübeckertordamm, Hamburg, Germany

Office building and health centre, Lübeckertordamm, Hamburg

Competition 1st price 2003, Completion 2007
BDA Prize Hamburg-Mention 2008, DGNB Gold Certification – Seal of Approval for sustainable architecture 2010
Size: GFA 26.643 m2
Client L.T.D. Lübeckertordamm Entwicklungs-GmbH, Munich
Architect: Pysall Ruge Architekten
Photos: Jens Willebrand, Klaus Frahm

In the context of the revitalization of the St. Georg district of Hamburg, 120 dwelling units and an office/administrative building of 26.000 m2 on a site next to the Hamburg St. Georg hospital have been realized.

The new residential buildings follow and continue the form of the hospital wing. A generously proportioned, noise-protecting inner courtyard benefits both these residential buildings and the new office building in equal measure.

The office building’s configuration, composed of four boomerang-shaped elements laid over each other, creates a representative entrance situation, an interior courtyard, and a transitional space to the residential courtyard in the rear. As a result of this building form, every office has direct sunlight and an unobstructed view.

For the office building, ecologically unobjectionable materials are used throughout. The new building is a condensed form, and its surface area is optimized.Two service and sanitary cores lie inside and allow flexible use and simple adjustments to future requirements of the users. The building‘s materials possess the „Blue Angel“ certification and are thus ecologically friendly. An innovative staggered, highly insulating external glass skin, a naturally ventilated double façade, low energy heating and concrete core cooling, as well as an energy-optimized lighting concept, reduce the primary energy requirements.